Bli din egen coach
Uppdaterat: 9 apr. 2020
Hur många gånger har du hört någon klaga över sitt jobb eller hur livet blev? Ofta kommer en slutkläm med något i form av ”Man har ju i alla fall ett jobb. Det betalar räkningarna”. Hur många har hamnat där de har hamnat på grund av slumpen, ovilja att förändra sig eller andra faktorer som de inte känt sig ha kontroll över?
Modern forskning visar att allt fler av den svenska befolkningen är missnöjda med sina jobb och vill byta arbetsgivare och yrke. Varför? Är det jobbet, arbetsplatsen eller vi som behöver förändras? Svårt att säga. Men vi kanske letar efter något som är svårt att hitta idag. Nämligen lycka. Och Mening. Och hittar vi det inte här så letar vi där. Blir vi lyckligare på nästa arbetsplats? Kanske. Det finns dock en risk att mönstret upprepar sig.
Varför ska vi vara lyckliga i vårt arbete? En del säger, lite lutheranskt, att ett jobb är ett jobb och inte en plats som ska göra dig lycklig. Men om du tittar på dem som verkligen trivs på sitt jobb är det många som gör nya och varierande saker, träffar nya människor, har sitt eget företag, delar med sig och inspirerar andra. De har ett berikande yrkesliv. Är de rikare än de flesta? Troligtvis inte som helhet, men många av dessa nöjda personer har satsat på det de verkligen tycker om att hålla på med, något de brinner för och det har genererat stor framgång, inte minst i plånboken. Att vara olycklig på jobbet är ingen nyckel till framgång. Att vara missnöjd, och oengagerad med låg energi är inget tillstånd du vill vara i. Du riskerar ohälsa och faktiskt också att upplevas som ett problem snarare än en tillgång av din omgivning.
Hur ser din egen situation ut? Är du nöjd med ditt arbete? Vill du göra något annat men vet inte vad? Vet du vad du vill, men saknar en strategi för att komma dit? Vad stoppar dig?
Är det din självuppfattning? Din bild av din ålder, utbildningsnivå, datakunskaper, arbetsmarknaden, hälsoproblem, behovet av anställningstrygghet eller rädsla i största allmänhet?
Var har du varit? Var är du nu?
Tänk tillbaka ett ögonblick på när du slutade skolan för att börja ditt första jobb. Med all säkerhet hade du drömmar och idéer om hur ditt yrkesliv skulle se ut och hur ditt liv skulle gestalta sig. Dina mål i yrkeslivet stämde säkert väl överens med dina förväntningar just då, påverkade av dina föräldrar, äldre syskon som redan valt yrke, kompisar, lärare och det ekonomiska klimatet på din hemort samt dina egna ambitioner.
Nu är tiderna annorlunda och det enda du vet med säkerhet i dag är att allt förändrats och att det verkar ha gått väldigt snabbt. Hur din karriär och ditt privatliv ser ut i dag kanske inte alls stämmer med dina första drömmar och förväntningar. Du kanske är missnöjd över att du inte uppnått det du tänkt dig att uppnå så här långt. Du kanske upplever en frustration över din arbetssituation, din arbetsmiljö och den effekt den har på ditt privatliv. Inom dig gnager känslan av att du vill få ut något mer av ditt yrkesliv, ja till och med av ditt liv.
Även om du har tagit till dig de nya villkoren på dagens arbetsmarknad, så har ofta de förväntningar du hade tidigt i livet satt sina spår. Bilden av framgång och dina möjligheter formades tidigt och bilden finns kvar inom dig, medvetet eller omedvetet. Genom att försöka se dig själv utifrån vem du är idag - i den här åldern och med de erfarenheter du har med dig - kan det hjälpa dig att få syn på vad som är viktigt för dig nu och vad du vill ha ut av ditt arbetsliv nu och framåt.
Mitt i livet och fast
Kanske befinner du dig där just nu – arbetslivets höjdpunkt. Du har jobbat hårt, tagit dig an nya utmaningar och borde få surfa på vågorna nu några år. I stället känner du dig fastlåst.
Nya, yngre kollegor kommer upp på banan och du har varken lust eller energi att tävla med dem. Samtidigt vill du göra något bra av all den tid du har kvar i yrkeslivet, du känner att du fortfarande har mycket kvar att ge.
Att vilja göra något nytt medan saker som ekonomin och familjesituationen håller dig kvar kan vara frustrerande. Men det finns saker du kan göra. Du kan börja coacha dig själv till att sätta nya mål och börja tänka på ett nytt sätt. Du kan omvandla din situation, ändra inriktning på ditt jobb, ta ledigt ett tag eller göra andra förändringar som håller energin uppe.
Om du lägger ned lite tid på att lära känna dig själv bättre, vem du är idag, vad du brinner för, vad du verkligen tycker är roligt, vad som inspirerar dig, vad du lärt dig från dina tidigare erfarenheter och vad som är viktigt för dig i ett arbete idag, ökar dina chanser dramatiskt för att pricka rätt nästa gång du vill göra en förändring i ditt yrkesliv.
Lycka till och nu låter vi 2020 bli året då vi inte jagar lycka på utsidan... utan på insidan!
